Debattartikel: ”Vart tog kulturhuset i hamnområdet vägen?”

Det blir inget kulturhus i hamnen, är det någon som blev förvånad? Tja, i alla fall inte jag!

Jag tror att vi som jobbar med och för att det ska finnas en levande kultur i vår kommun har alla de senaste turerna i färskt minne.

Vi hade en konsthall som fått pris för sina fantastiska utställningar, vad hände med den? Jo, först stängdes den och det sades att ”där gick ingen in utan hjälm”, den var för dålig att vistas i.

Det gick dock alldeles utmärkt att se till att en krögare på sta’n fick hyra och driva franchisingverksamhet där.

Naturligtvis gick det att renovera för den verksamheten, men att låta föreningsverksamhet ta över och göra det till ett allaktivitetshus det var omöjligt.

Nåja, vi fick ju en annan konsthall, som är hopbyggd med Pythagoras, och det är ju inte fy skam att kunna åka hissen upp till det fantastiska industrimuseet vi har där.

Det andra huset som schabblades bort var filmsalen uppe på Campus. Den var byggd till militären som filmsal, med scen för konserter och teatrar. En mycket vacker lokal med en fantastisk akustik, och högt i tak med limträbalkar som gjorde att man stod som i ett upp och nervänt skepp.

Detta hus försökte man köpa ut för att skapa ett framtida kulturhus, med levande kultur.

Där fick vi också tji med ursäkten att det skulle ju komma att bli ett kulturhus i hamnen!

När våra styrande inte förstår bättre och inte är så intresserade av en levande kultur, utan tycker att ”kultur kan vara att sitta och se ut över vatten”, samt att ett hotell i hamnen viktigare än löftet om ett kulturhus, då blir man bedrövad.

Ett förslag till hotell vid badhuset och Sportcentrum, i samband med bygget av badhuset, med utsikt över staden och Norrtäljeviken, hade varit bättre tänkt. Det förslaget föll inte kommunen på läppen då, men kanske kunde man damma av det nu? Ett hotell på bästa platsen i Norrtälje hamn känns ganska uselt, inte minst med tanke på situationen i den branschen…

Yvonne Svensson (ROOP), ersättare i kultur- och fritidsnämnden

https://www.norrteljetidning.se/artikel/debatt-vart-tog-kulturhuset-i-hamnomradet-vagen

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

fem − ett =